Η πιο σημαντική έννοια στις μελέτες Φενγκ Σούι είναι η έννοια του Yin και Yang (陰陽) . Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι οι δυο έννοιες είναι συγγενικές. Στην κινέζικη φιλοσοφία, το Yin-Yang (陰陽) περιγράφει πως φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλεξαρτώμενες στον φυσικό κόσμο και πως το ένα μπορεί να δημιουργήσει το άλλο, χάρη στη μεταξύ τους αλληλοσύνδεση. Το Yin-Yang (陰陽 αναπαρίσταται στον φυσικό κόσμο από διάφορες δυαδικότητες, όπως φως και σκότος, φωτιά και νερό, ζέστη και κρύο, άνδρας και γυναίκα , αέρας και νερό κ.α. Αυτή η αντίληψη του κόσμου αποτελεί τη βάση αρκετών φιλοσοφικών ρευμάτων στην ιστορία της Κίνας καθώς και της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, καθώς και κινέζικων πολεμικών τεχνών και ασκήσεων ευζωίας.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απόλυτο yin, ούτε απόλυτο yang. Είναι η περιγραφή ενός ταιριαστούκαι αγαπημένου  ζευγαριού. Το Yin και Yang (陰陽), είμαι μια δυασική υπόσταση. Όταν συγκρίνουμε δυο πράγματα, μπορούμε να πούμε ποιό είναι Yin και ποιό είναι Yang. Όταν κάτι είναι μόνο του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ώς yin ή yang.

Στον Ουρανό είναι Yin και Yang (陰陽).
Στην Γη είναι ευλυγισία και ακαμψία.
Στον Άνθρωπο είναι γυναίκα και άντρας.

Το feng shui συγκεντρώνεται στην αγαπημένη σχέση γυναίκα και άντρα.

Μερικοί μάστερ λένε ότι το κινούμενο νερό είναι yang ενώ το στάσιμο νερό είναι yin. Αυτό αληθεύει όταν συγκρίνεις το τρεχούμενο νερό με το στάσιμο. Όταν συγκρίνεις τον αέρα και το νερό, τότε ο αέρας είναι yang ενώ το νερό είναι yin στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αυτό είναι γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η κίνηση του αέρα είναι πιο βίαιη από την κίνηση του νερού.

Όταν συγκρίνουμε βουνό και νερό, τότε το νερό είναι yang ενώ το βουνό είναι yin. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν συγκρίνουμε, αλλά εξετάζουμε την αμοιβαία σχέση.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο δέντρο εκπέμπει yin qi. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο δέντρο μπλοκάρει το φως του ήλιου. To σκοτάδι είναι yin σε σύγκριση με το φως. Από την στιγμή που ένα δέντρο κόβει το φως του ήλιου, λέμε ότι το μέρος που βρίσκεται το δέντρο δημιουργεί yin κατάσταση, σε σχέση με ένα μέρος που δεν υπάρχει δέντρο.

Είναι επίσης μεγάλο λάθος να λέμε ότι το yin, είναι συνδεδεμένο με τον θάνατο. Αυτό έχει τις ρίζες του στις φτωχές επιλογές των ονομάτων Yin Zhai Feng Shui και Yang Zhai Feng Shui.

Στις μελέτες για φενγκ σούι κατοικίας, συγκεντρωνόμαστε σε κίνηση και ακινησία, φωτεινότητα και σκοτάδι. Επίσης υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι ό,τι είναι yin είναι κακό ενώ ότι είναι yang είναι καλό. Η σωστή αντίληψη πρέπει να είναι: όταν υπάρχει αρμονία μεταξύ yin και yang είναι καλό, σε αντίθετη περίπτωση όχι. Μερικά μέρη σε ένα σπίτι πρέπει να είναι περισσότερο yin παρά yang. Για παράδειγμα οι κρεβατοκάμαρες πρέπει να είναι περισσότερο yin, ενώ ένα σαλόνι περισσότερο yang.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;