Όταν κάνουμε μία μελέτη Φενγκ Σούι δίνουμε πάντα πολύ μεγάλη έμφαση στην υγεία των ανθρώπων που μένουν μέσα στην κατοικία. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ένα εικοσιτετράωρο κύκλο και σε κάθε δίωρο ένα διαφορετικό όργανο του ανθρώπινου σώματος λειτουργεί περισσότερο.

Έτσι λοιπόν για παράδειγμα στις 11 η ώρα το βράδυ ξεκινάει η λειτουργία της αποτοξίνωσης της χολής. Από τις μία το βράδυ μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα αποτοξίνωση του συκωτιού. Από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι της πέντε αποτοξινώνεται το πνευμόνι και από τις πέντε τα ξημερώματα μέχρι της εφτά το πρωί αποτοξινώνεται το παχύ έντερο. Όταν εμείς για παράδειγμα δεν κοιμόμαστε το βράδυ την σωστή ώρα η αν για παράδειγμα έχουμε κατανάλωση τρόφιμα σε λάθος χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε το σώμα μας σιγά-σιγά αρρωσταίνει.

Υπάρχει μια μεγάλη διασύνδεση μεταξύ της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και του Φενγκ Σούι. Στις μελέτες φενγκ Σούι που κάνουμε είτε είναι αυτές για κατοικίες είτε για επαγγελματικούς χώρους, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την υγεία των ανθρώπων. Έτσι με ένα πολύπλοκο σύστημα ανάλυσης που χρησιμοποιούμε μπορούμε να δούμε τι προβλήματα υγείας έχει ένας άνθρωπος ή τι προβλήματα υγείας μπορεί να του προκαλέσει η κατοικία μέσα στην οποία ζει.

Αναλυτικά ο πίνακας με την εικοσιτετράωρη λειτουργία των οργάνων

 • 1πμ – 3 πμ – Συκώτι

Όταν κάποιος κοιμάται, κατά τις 1πμ και 3πμ, το συκώτι είναι αρκετά ενεργό και καθαρίζει το αίμα. Οι πολυάριθμες λειτουργίες που εκτελούνται από το συκώτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιτρέπουν επίσης την αποβολή ενέργειας προς τα έξω. Η απογοήτευση και ο θυμός είναι μερικά από τα συναισθήματα που σχετίζονται με το συκώτι. Το συκώτι αποδίδει επίσης στο αποκορύφωμά του όταν η περίοδος μεταξύ της τελευταίας πρόσληψης γεύματος είναι σχετικά μεγαλύτερη, γεγονός που ουσιαστικά εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να έχουν το τελευταίο γεύμα τους πολύ πιο πριν πάνε για ύπνο.

 • 3πμ – 5πμ Πνευμόνια

Η περίοδος μεταξύ 3 π.μ. και 5 π.μ. θεωρείται η ώρα των πνευμόνων. Τα κύρια συναισθήματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα είναι η στεναχώρια και η θλίψη. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι συχνές βαθιές αναπνοές είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσουν τη θλίψη. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω διαλογισμών αναπνοής. Η κατεστραμμένη πνευμονική ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια γιν του πνεύμονα (πολύ ξηρό, όχι αρκετή υγρασία), ανεπάρκεια qi πνεύμονα (όχι αρκετή ενέργεια) και ένα κρυολόγημα  (που επηρεάζει την αναπνευστική οδό) μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των πνευμόνων.

 • 5μ – 7πμ Παχύ έντερο

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, συσχετίζει την άμυνα και την ενοχή που νιώθουμε στη φάση μεταξύ 5 π.μ.-7 π.μ. Το όργανο που βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση εκείνη την ώρα είναι το το παχύ έντερο. Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό να πίνετε νερό με λεμόνι πρώτα το πρωί. Αυτό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και βοηθά στην εξάλειψη της νωθρότητας και της κόπωσης (αλκαλοποιεί το σώμα). Μια σωστά σχηματισμένη κένωση είναι ένα από τα σημάδια ότι το παχύ έντερο λειτουργεί ανάλογα. Η σωστή λειτουργικότητα του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να υποβοηθηθεί από τη χαλάρωση τόσο του σώματος όσο και του νου.

 • 7πμ – 9πμ Στομάχι

Η δυσαρμονία τσι στομάχου χαρακτηρίζεται κυρίως από ψυχικό άγχος. Η απόδοση του στομάχου αυξάνεται σημαντικά μεταξύ 7 π.μ.-9 π.μ. Η ενσυναίσθηση και η υπερευαισθησία είναι μερικά από τα συναισθήματα που σχετίζονται με το στομάχι. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψετε τον εαυτό σας από την αρνητική ενέργεια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά σε κάποιον να σκέφτεται θετικά, να τρώει ζεστό φαγητό και να μην καταναλώνει κρύα ροφήματα.

 • 9πμ -11πμ Σπλήνας

Μεταξύ 9 – 11 π.μ., η απόδοση του σπλήνα είναι στο βέλτιστο επίπεδο. Οι προθέσεις και οι σκέψεις του σώματος φιλοξενούνται όλες από τη σπλήνα. Η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια είναι μερικές από τις κύριες αρετές που συνδέονται με τη σωστή λειτουργία της σπλήνας. Οι χαλαρές κινήσεις του εντέρου υποδηλώνουν αδυναμία του qi της σπλήνας. Το μπάνιο, η ανάγνωση ποίησης και η ακρόαση μουσικής είναι μερικές από τις δραστηριότητες που συνιστώνται αυτή την περίοδο σε μια προσπάθεια να μειωθεί η υπερδραστηριότητα στο μυαλό. Ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη των τροφών. Βοηθά επίσης στον σχηματισμό ενέργειας και αίματος. Αυτές είναι ζωτικές διαδικασίες του σώματος. Ως εκ τούτου, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά να λάβει κανείς όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφαλίσει τηνισορροπία του σπλήνα.

 • 11πμ – 1 μμ Καρδιά

Δεδομένου ότι η καρδιά στεγάζει το πνεύμα κάποιου (shen), η ενόραση, η χαρά, η αγάπη και η ειρήνη είναι μερικά από τα συναισθήματα που συνδέονται με την καρδιά. Μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ., η απόδοση της καρδιάς βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Μερικά από τα κύρια σημάδια ενός ανισορροπημένου τσι της καρδιάς περιλαμβάνουν ωχρότητα, ασυνήθιστες χάντρες ιδρώτα και υπερβολική ομιλία. Η ηλιοθεραπεία βοηθά επίσης στη θέρμανση της καρδιάς, καθώς απορροφά την ενέργεια του ήλιου. Η φωτιά της καρδιάς και η ανεπάρκεια γιν της καρδιάς είναι μερικές από τις πιο κοινές καρδιακές παθήσεις.

 • 1μμ – 3μμ Λεπτό έντερο

Το λεπτό έντερο είναι το γιανγκ (ενεργό) συστατικό της καρδιάς του γιν και διευκολύνει την καλή κρίση και διάκριση. Το λεπτό έντερο λειτουργεί περισσότερο μεταξύ 13:00-15:00. Όσο ελκυστικά και αν φαίνονται τα κρύα και ανθρακούχα ποτά, είναι σημαντικό να τα αποφεύγετε, καθώς λειτουργούν μόνο για να εμποδίσουν την απόδοση του πεπτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά την πρόσληψη ενός θρεπτικού υγειινού σνακ.

 • 3μμ – 5μμ Ουροδόχος Κύστη

Εάν η περίοδος μεταξύ 3 μ.μ.-5 μ.μ. είναι μια από τις πιο καταθλιπτικές περιόδους της ημέρας, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε τη λειτουργικότητα της κύστης σας. Η ουροδόχος κύστη είναι στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είναι η καλύτερη στιγμή για να πιείτε νερό. Ένα κατεστραμμένο τσι της ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζεται κυρίως από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και σπάνια ούρηση. Για περαιτέρω καθαρισμό της ουροδόχου κύστης, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά την πρόσληψη νερού με λεμόνι (όπως είδαμε προηγουμένως, που αλκαλοποιεί). Εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, ίσως είναι καιρός να συζητήσετε με έναν έμπιστο επαγγελματία υγείας.

 • 5μμ – 7μμ Νεφρά

Σύμφωνα με το 24ωρο ρολόι οργάνων του σώματος, η φάση μεταξύ 5 μ.μ.-7 μ.μ. αντιπροσωπεύει την περίοδο που η απόδοση των νεφρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Τα νεφρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος και σχετίζονται με λειτουργίες όπως η ανάπτυξη , η ωρίμανση και η αναπαραγωγή. Μερικά από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ενός νεφρού που λειτουργεί σωστά περιλαμβάνει μια υγιή λίμπιντο, αυτογνωσία, αντοχή και δύναμη. Η ανεπάρκεια νεφρού yang (ενέργεια) και ανεπάρκεια νεφρού γιν (ουσία) είναι οι κύριες παθήσεις των νεφρών.

 • 7μμ – 9μμ Περικάρδιο

Το περικάρδιο προστατεύει την καρδιά. Η απόδοσή του είναι στο βέλτιστη μεταξύ 7 μ.μ.-9 μ.μ. Το περικάρδιο μπορεί να διατηρηθεί υγιές με την καλή άσκηση του σώματος. Οι συναισθηματικές και σωματικές ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν, έχοντας ένα υγιές περικάρδιο που λειτουργεί σωστά, καθώς προστατεύει την καρδιά από τη θλίψη των πνευμόνων, τον φόβο των νεφρών και τον θυμό του συκωτιού. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά επίσης ότι η δημιουργική έκφραση βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργάνου.

 • 9μμ – 11μμ Τριπλός Θερμαστής

Ο τριπλός θερμαστής, αποτελείται από τον θώρακα, την κοιλιά και τη λεκάνηκαι  είναι πιο ενεργός μεταξύ 9 μ.μ.-11 μ.μ. Το αίσθημα ισορροπίας, καλοσύνης και χαράς είναι μερικά από τα σημάδια ότι αυτά τα τρία συστατικά λειτουργούν σωστά. Ο θώρακας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσληψης, η κοιλιά κρατά υπό έλεγχο τις μεταμορφώσεις, ενώ η λεκάνη ελέγχει την αποβολή υγρών του σώματος. Ένας λειτουργικός τριπλός θερμαστής μετατρέπει την κατάθλιψη σε χαρά, φέρνοντας ουσιαστικά μια αίσθηση ευεξίας και γαλήνης. Ο τριπλός θερμαστής δεν είναι ένα όργανο αυτό καθαυτό, αλλά περισσότερο ένα μονοπάτι για τη μεταφορά qi μεταξύ των διαφορετικών μερών του σώματος.

 • 11μμ – 1 πμ Χολή

Η δυσαρέσκεια και ο θυμός είναι μερικά από τα κύρια συναισθήματα που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη. Η υψηλή χοληστερόλη και η στάσιμη χολή εμποδίζουν την απόδοση της χοληδόχου κύστης. Μεταξύ 23.00-13.00, η χολή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονωμένα έλαια και να επικεντρώνεται στο λάδι από ψάρια,  ελαιόλαδο (ακόρεστα έλαια). Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιβεβαιώσετε εάν η χοληδόχος κύστη κάποιου λειτουργεί ή όχι είναι να εξετάσετε τα συναισθήματα με τα οποία λειτουργεί κατά τη χρονική αυτη περίοδο. Η χοληδόχος κύστη αντιπροσωπεύει επίσης την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις, αν είναι δύσκολο για εσάς να αποφασίσετε, μπορεί να οφείλεται στο ότι η χοληδόχος κύστη σας χρειάζεται έλεγχο.

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και το Φενγκ Σούι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Μιας και βρίσκονται όλα υπό την ομπρέλα της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας και μεταφυσικής δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά. Όλες αυτές οι θεωρίες και πρακτικές βασίζονται πάνω στην αρχέγονη γνώση της ενέργειας Qi,

Διαβάστε επίσης αυτό το άρθρο για την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;