Έχουμε ήδη αναφερθεί στην λειτουργία των καθρεφτών, και πιο συγκεκριμένα στους καθρέφτες bagua, σε προηγούμενο άρθρο.

Η σημασία όμως των συνηθισμένων καθρεφτών, είναι μερικές φορές απαραίτητη προσθήκη σε μια κατοικία. Για παράδειγμα όταν έχουμε μια κατοικία που είναι μικρή, η τοποθέτηση ενός καθρέφτη ή και πολλαπλών βοηθάει στην δημιουργία της αίσθησης ενός πιο ευρύχωρου χώρου.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί καθρέφτες που βοηθάνε ώστε να φέρουμε μέσα στο σπίτι το ηλιακό φως. Πρόκειται για κάτοπτρα που με ένα ηλεκτρονικό τρόπο εντοπίζουν το ηλιακό φως και το αντανακλούν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι κάνει όμως ένας καθρέφτης στο φενγκ σούι; Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να αντανακλά το Qi, που έρχεται από τις πόρτες και τα παράθυρα μέσα στον χώρο. Αυτό όμως αρκετές φορές είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν από την κατεύθυνση που έχουμε τοποθετήσει καθρέφτη έρχεται μια “κακή” ενέργεια, κακό άστρο ή sha qi, τότε στην προκειμένη αυτό διευκολύνεται ώστε να διοχετευτεί μέσα στον χώρο. Έτσι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Πρέπει να έχουμε κάνει πρώτα μια μελέτη, ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Να έχουμε επίσης λάβει υπόψιν τα ετήσια άστρα αλλά και τα μηνιαία. 

Ο καθρέφτης εκτός από αντανάκλαση του εαυτού μας, αντανακλά και το Qi. Βέβαια και το ανθρώπινο σώμα δεν είναι παρά μια πολυσύνθετη έφραση του Qi. Έτσι το βράδυ όταν κοιμόμαστε στην κρεβατοκάμαρα, δεν είναι σωστό να υπάρχει καθρέφτης που να αντανακλά την αύρα μας, μια και αυτό θα αναστατώνει την ενέργεια μας. Είναι ακριβώς σαν το παράδειγμα με το ηλιακό φως που φέρνει μέσα στο σπίτι από τα κάτοπτρα που περιγράψαμε. Και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάμε την δύναμη ενός καθρέφτη, αν σκεφτεί κάποιος ότι με κάτοπτρα καίγανε στην αρχαία Ελλάδα, ολόκληρα πλοία. Είναι σημαντικό αν έχετε κάποιο καθρέφτη μέσα στην κρεβατοκάμαρα να τον καλύπτεται με ένα ύφασμα το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Με ρώτησε μια μέρα μία κοπέλα που εξασκείτε στον διαλογισμό: όταν κάνω διαλογισμό είναι καλό να χρησιμοποιώ καθρέφτες μιας και αυτές θα αντανακλούν την αύρα μου και θα γεμίζει ο χώρος με καλή ενέργεια; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καθρέφτες όταν κάνουμε διαλογισμό. Για αυτούς που ξέρουν βασικά στοιχεία διαλογισμού, ο νους και το σώμα έρχονται σε μια κατάσταση ακινησίας, μη νου και ξεκούρασης, ώστε ο νους να αντιληφθεί την πραγματικότητα του τώρα. Αν έχουμε καθρέφτες την ώρα που διαλογιζόμαστε η αύρα μας θα είναι αναστατωμένη και δεν θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αίθουσες διαλογισμού δεν τοποθετούνται ποτέ καθρέφτες. Αλλιώς θα βλέπαμε σε βουδιστικούς ναούς, στις αίθουσες διαλογισμού πολλαπλούς καθρέφτες.

Το σώμα μας πρέπει να είναι yin το βράδυ ή όταν ξεκουραζόμαστε και yang όταν δουλεύουμε. Με την ίδια λογική λειτουργεί και ένα σπίτι ή ένας επαγγελματικός χώρος. Πάντα να συμβουλεύεσαι ένα πιστοποιημένο σύμβουλο όταν έχεις απορίες.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;