Το Φενγκ Σούι είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική που επικεντρώνεται στον χειρισμό της ενέργειας, ή “τσι”, προκειμένου να δημιουργηθεί ισορροπία και αρμονία. Μια σημαντική πτυχή του φενγκ σούι είναι η κατανόηση της σημασίας των διαφόρων ηλιακών όρων, που σηματοδοτούν την εξέλιξη των εποχών. Ένας από τους πιο σημαντικούς ηλιακούς όρους είναι το Lichun, ο οποίος σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης και γιορτάζεται με ειδικές εκδηλώσεις, λατρεία και προσφορές στους ταοϊστικούς και βουδιστικούς θεούς.

Το παραδοσιακό κινέζικο ημερολόγιο χωρίζει το έτος σε 24 ηλιακούς όρους. Το Lìchūn, Risshun, Ipchun ή Lập xuân είναι ο 1ος ηλιακός όρος. Αρχίζει όταν ο Ήλιος φτάσει στο ουράνιο γεωγραφικό μήκος των 315° και τελειώνει όταν φτάσει στο γεωγραφικό μήκος των 330°. Πιο συχνά αναφέρεται ιδιαίτερα στην ημέρα που ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς στο ουράνιο γεωγραφικό μήκος των 315°. Στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, συνήθως αρχίζει γύρω στις 4 Φεβρουαρίου και τελειώνει γύρω στις 18 Φεβρουαρίου (19 Φεβρουαρίου ώρα Ανατολικής Ασίας). Είναι επίσης η αρχή ενός σεξουαλικού κύκλου.

Το Lichun σημαίνει την αρχή της άνοιξης στους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας.

Στο φενγκ σούι, το Lichun θεωρείται ευοίωνη εποχή για νέα ξεκινήματα και νέες εκκινήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες σχολές του φενγκ σούι, αν γεννηθείτε μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά αλλά πριν ή ακόμη και την πρώτη ημέρα του Lichun, θεωρείται ότι είστε το ζώδιο του προηγούμενου κινεζικού σεληνιακού έτους. Αυτό πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και ευημερία το νέο έτος.

Στο σεληνιακό ημερολόγιο, η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι πριν ή μετά το Lichun. Ένα έτος χωρίς Lichun ονομάζεται “wu Chun nian” και θεωρείται γρουσούζικο για το γάμο. Στη Δημοκρατία της Κίνας, το Lichun είναι η Ημέρα του Αγρότη από το 1941, ενώ στη Σιγκαπούρη υπάρχει η πρακτική της κατάθεσης χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα τους φέρει καλή τύχη.

Εκτός από τη σημασία της στο φενγκ σούι, το Lichun είναι επίσης σημαντική στιγμή για τους αγρότες. Η πρώτη πεντάδα του Lichun, “Dong Feng Jie Dong”, σηματοδοτεί την απόψυξη του πάγου καθώς αρχίζουν να πνέουν οι θερμοί ανατολικοί άνεμοι. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους αγρότες, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου φύτευσης.

Στην Κορέα, το Ipchun είναι επίσης η πρώτη εποχή του νέου έτους και υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη γεωργία. Οι οικογένειες, ανεξάρτητα από το αν ζουν στην πόλη ή στην ύπαιθρο, τοποθετούν ευχές  τους στους τοίχους ή στα κατώφλια ως εκδήλωση ευλογίας. Αυτές οι γραφές ονομάζονται επίσης Ipchunchuk, Chunchuk, Ipchunseo, Ipchunbang και Chunbang.

Καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τη σημασία του Lichun. Είτε είστε αγρότης, είτε επαγγελματίας του φενγκ σούι, είτε απλά κάποιος που θέλει να κάνει μια νέα αρχή το νέο έτος, το Lichun είναι η ιδανική στιγμή για να θέσετε προθέσεις, να κάνετε σχέδια και να εκδηλώσετε τις επιθυμίες σας. Κατανοώντας και δουλεύοντας με την ενέργεια των εποχών, μπορείτε να δημιουργήσετε ισορροπία και αρμονία στη ζωή σας και να ευθυγραμμιστείτε με τη ροή της φύσης.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;