Στις μελέτες φενγκ σούι, ενδιαφερόμαστε για δυο είδη τσι -qi. Ουράνιο τσι και γήινο τσι. Το ουράνιο τσι προέρχεται από τα ουράνια σώματα και έρχεται από “πάνω”.
Όταν το ουράνιο τσι έρχεται στον πλανήτη μας και μένει εκεί για πολύ καιρό, μετατρέπεται σε γήινο τσι. Το γήινο τσι αναδύεται αργά πάνω από την επιφάνεια, ενώ το ουράνιο τσι κατεβαίνει γρήγορα για να αγκαλιαστεί από το γήινο τσι. Η επιμιξία ουράνιου και γήινου τσι, δημιουργεί το sheng qi.
Το ενεργειακό πεδίο είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του τσι. Το γήινο τσι αποτελείται από τον συνδυασμό της βαρυτικής ενέργειας, μαγνητικής ενέργειας, θερμότητας και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Το γήινο τσι μπορεί κάποιος να το νιώσει κοντά στην επιφάνεια της γης. Αναδύεται μεν, αλλά η ανοδική κίνηση είναι περιορισμένη. Όσο ανεβαίνει κάποιος σε ύψος, αντιλαμβάνεται ότι το γήινο τσι εξασθενεί.
Αν τώρα συγκρίνουμε τα δύο είδη τσι, το ουράνιο τσι είναι πιο ευκίνητο και θεωρείται yang qi, ενώ το γήινο τσι είναι yin. Όταν το yin και yang συναντιούνται δημιουργείται ισορροπία και αρμονία.
Η βασική αρχή του feng shui στηρίζεται στην αρμονία μεταξύ yin και yang.
Το φως το ήλιου για παράδειγμα θεωρείται yang qi. Τα δέντρα από την άλλη θεωρούνται πηγή yin qi. Αν όμως ο ήλιος είναι πολύ δυνατός το απόγευμα για ένα δωμάτιο με κατεύθυνση την Δύση, δεν θα ήταν ιδεατό να έχει μερικά δέντρα στην Δύση να κόβουν τον πολύ ήλιο;
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν καλό να υπάρχει κάποιο δέντρο πολύ κοντά στο παράθυρο μας. Θα μπλοκάρει το sheng qi να έχει πρόσβαση στον χώρο μας. Θα πρέπει να είναι σε μια απόσταση, ώστε να σκιάζει αρκετά τον χώρο, χωρίς να προκαλεί κάποιο άλλο πρόβλημα.