Ο Fu Xi  伏羲 ή Fu-hsi ή  Tai Hao (κινέζικα: “ο μεγάλος φωτεινός”), η αλλιώς Bao Xi ή Mi Xi, θεωρείται ο πρώτος μυθικός αυτοκράτορας της Κίνας. Επίσης υποστηρίζεται ότι μαζί με την αδερφή του Nüwa 女娲, δημιούργησαν την ανθρωπότητα, και την ανακάλυψη του κυνηγιού, ψαρέματος και μαγειρέματος. Μερικές αναπαραστάσεις τον δείχνουν σαν μια κεφαλή που αναπτύσεται μέσα από ένα βουνό ή σαν ένα άνδρα ντυμένο με δέρματα ζώων.

Ο Fu Xi  伏羲 , λέγεται ότι ανακάλυψε τα κινέζικα τρίγραμμα, που χρησιμοποιούνται στο I Ching, μια εκπληκτική τεχνική μαντικής. Επίσης στον Fu Xi  伏羲, χρεώνεται και η ανακάλυψη της κινέζικης γραφής. Τον θεωρούν σαν ένα αρχαίο θεό που δίδαξε στους ανθρώπους εκτός των άλλων και την εξημέρωση των ζώων.

Στην κινέζικη μυθολογία ο Pangu λέγεται ότι είναι ο θεός της δημιουργίας. Ήταν ένας τεράστιος γίγαντας που κοιμόταν σε ένα αυγό με Χάος. Όταν ξύπνησε, σηκώθηκε και έτσι χώρισε την γη με τον ουρανό. Με το που σηκώθηκε όμως πέθανε και το σώμα του μετατράπηκε σε ποτάμια, βουνά, φυτά, ζώα και ότι άλλο είναι γνωστό και άγνωστο στον κόσμο, μεταξύ αυτών και σε ένα πλάσμα που είναι γνωστό σαν Hua  Hsu. Ο Hua Hsu γέννησε τα δίδυμα αδέρφια Fuxi και Nüwa. Οι Fuxi και Nüwa λέγεται ότι είχαν κεφάλια ανθρώπων και σώματα φιδιών.

Ο Fuxi ήταν γνωστός ως ο «αρχικός άνθρωπος» (αν και τεχνικά μιλώντας δεν ήταν άνθρωπος) και λέγεται ότι γεννήθηκε στις κατώτερες μεσαίες περιοχές του Κίτρινου Ποταμού σε ένα μέρος που ονομάζεται Chengji (πιθανώς σύγχρονο Lantian, επαρχία Shaanxi , ή Tianshui, επαρχία Gansu).

Στην πραγματικότητα, πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι η Hua Hsu ήταν ηγέτης κατά τη διάρκεια της μητριαρχικής κοινωνίας (περίπου 2.600 π.Χ.) καθώς οι πρώτοι Κινέζοι είχαν αναπτύξει γλωσσικές δεξιότητες, ενώ οι Fuxi και Nüwa ήταν ηγέτες στην πρώιμη πατριαρχική κοινωνία (περίπου 2.600 π.Χ.).

Σύμφωνα με το Κλασσικά Κείμενα για τα Βουνά και Θάλασσες, οι Fuxi και Nüwa ήταν οι αρχικοί άνθρωποι που ζούσαν στο μυθολογικό βουνό Kunlun (σημερινό Huashan). Μια μέρα άναψαν δυο ξεχωριστές φωτιές και η φωτιά τελικά έγινε μία. Κάτω από τη φωτιά, αποφάσισαν να γίνουν σύζυγοι. Ο Fuxi και ο Nüwa χρησιμοποίησαν πηλό για να δημιουργήσουν απογόνους, και με τη θεία δύναμη έδωσαν σε αυτά τα αγάλματα πνοή ζωής  Αυτές οι φιγούρες ήταν οι πρώτοι άνθρωποι. Οι Fuxi και Nüwa αναγνωρίστηκαν συνήθως από τους Κινέζους ως δύο από τους Τρεις Αυτοκράτορες στην πατριαρχική κοινωνία της Κίνας (περίπου 2.600 π.Χ.), με βάση το μύθο για τον Fuxi που καθιέρωσε τον γάμο στη φυλή του.

Στην αρχή των ανθρώπων δεν υπήρχε ηθική ή κοινωνική τάξη. Οι άντρες γνώριζαν μόνο τις μητέρες τους, όχι τους πατέρες τους. Όταν πεινούσαν, έψαχναν φαγητό. Καταβρόχθιζαν το φαγητό τους με τις τρίχες του ζώου, έπιναν το αίμα του και ντυνόταν με δέρματα και φύλλα δέντρων. Τότε ήρθε Fu Xi και κοίταξε προς τα πάνω και σκεφτόταν τις εικόνες στους ουρανούς, κοίταξε προς τα κάτω και σκεπτόταν τα γεγονότα στη γη. Ένωσε τον άντρα και τη γυναίκα, ρύθμισε τα πέντε στάδια της αλλαγής και καθόρισε τους νόμους της ανθρωπότητας. Κατασκεύασε τα οκτώ τριγράμματα, για να δώσει γνώση στον κόσμο.
Ban Gu, Baihu

Ο Fuxi δίδαξε στους ανθρώπους του να μαγειρεύουν, να ψαρεύουν με δίχτυα και να κυνηγούν με όπλα από οστά, ξύλο ή μπαμπού. Θεσμοθέτησε το γάμο και πρόσφερε τις πρώτες θυσίες κάτω από τον ουρανό. Ένα πέτρινο δισκίο, που χρονολογείται από το 160 μ.Χ., δείχνει το Fuxi με τη Nüwa.

Παραδοσιακά, ο Fuxi θεωρείται ο δημιουργός του I Ching (γνωστού και ως Yi Jing). Σύμφωνα με την παράδοση από τον ποταμό Luo αναδύθηκε ένα δρακοάλογο ή μια χελώνα κατά άλλους και του αποκαλύφθηκαν τα  τριγράμματα  (八卦 bāgùa) του I Ching, πάνω στην πλάτη του ζώου . Από αυτήν την ανακάλυψη λέγεται ότι προέρχεται η καλλιγραφία. Στον Fuxi πιστώνεται επίσης η εφεύρεση του μουσικού οργάνου Guqin.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;