Στο Φενγκ Σούι είναι πολύ βασικό να παρατηρούμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, ώστε να συμπεράνουμε αν είναι ευνοϊκή για κατοικία ή για να χτιστεί ολόκληρη πόλη. Υπάρχουν πολλές γνώσεις που αποκτώνται με τον χρόνο, αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε σχολή στο Φενγκ Σούι που ονομάστηκε Σχολή της Μορφής. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η σχολή αυτή έδινε μεγάλη σημασία στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως βουνά, λόφους, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα κλπ. Για παράδειγμα θεωρούσαν ότι ήταν ευνοϊκό να υπάρχει βουνό που να στηρίζει από πίσω μια κατοικία σαν προστασία και νερό στο μπροστά μέρος. Επίσης τα κτήρια αριστερά και δεξιά έπρεπε να βοηθούν ένα κτήριο αποτελεσματικά. Υπήρχαν και ονομασίες για αυτά τα χαρακτηριστικά όπως μαύρη χελώνα, λευκή τίγρης, πορφυρό πουλί, γαλάζιος δράκος.
Εδώ θα αναλύσουμε το φαινόμενο της Βασιλείας. Η Βασιλεία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελβετία και διατρέχεται από τον ποταμό Ρήνο. Στο σημείο που έχει χτιστεί η πόλη ο ποταμός κάνει μια στροφή 90 μοιρών, το λεγόμενο γόνατο του Ρήνου. Το τμήμα της πόλης στην αριστερή όχθη (νότια και δυτικά) λέγεται Γκροσμπάζελ (Μεγάλη Βασιλεία) και στη δεξιά (βόρεια και ανατολικά) Κλαϊνμπάζελ (Μικρή Βασιλεία). Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στη Γκροσμπάζελ.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2006 ο πληθυσμός της πόλης είναι 165.529 κάτοικοι και του καντονίου 187.332. Ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής (μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός ελβετικών συνόρων, στη Γαλλία και τη Γερμανία) ξεπερνά τις 700.000.
Η Βασιλεία διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Διαθέτει σταθμούς για το ελβετικό, το γερμανικό και γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η δημόσια συγκοινωνία και κίνηση στην πόλη εκτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ και λεωφορείων.
Σύμφωνο με το Φενγκ Σούι το ποτάμι δημιουργεί shen qi με την συγκεκριμένη ροή που έχει ως αποτέλεσμα ένας στους οκτώ κατοίκους της Βασιλείας να είναι εκατομμυριούχοι. Αυτή η μαιανδρική ροή του ποταμού έχει όλες τις συνθήκες ώστε να μπορεί να συσσωρευτεί πλούτος σε αυτό το σημείου του Ρήνου.
Να σχολιάσω εδώ την καταστροφή που δημιουργήθηκε στην Αττική την δεκαετία 60 και 70, με το χτίσιμο και μπάζωμα όλων των ποταμών και ρεμάτων που την διαπερνούσαν. Δημιουργήθηκαν όχι μόνο περιβαλλοντολογικές καταστροφές αλλά ουσιαστικά ή πρωτεύουσα πτώχευσε και επίσημα το 2010.
Η Βασιλεία δεν είναι απλά ένα πλούσιο καντόνι, αλλά και κέντρο των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη. Εκεί βρίκσεται και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που είναι η τράπεζα όλων των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. Δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο καμίας εθνικής κυβέρνησης. Θεωρείται η “Τράπεζα του Κακού”, η ¨Φωλιά όλων των τραπεζών” και η δύναμή της είναι τέτοια που ουσιαστικά ελέγχει ολόκληρο τον πλανήτη σε οικονομικό επίπεδο άρα κατά συνέπεια και σε πολιτικό.
Η θέση που είναι τοποθετημένη η τράπεζα αλλά και το μεταλλικό σχήμα του κτηρίου δημιουργεί τις συνθήκες της ατελείωτης ροής χρημάτων.
Στην Βασιλεία έχει έδρα και η Novartis, ένας από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς κολοσσούς στον κόσμο. Μάλιστα τα γραφεία της εκτείνονται ακριβώς εκεί που ο Ρήνος κάνει την μαιανδρική του ροή. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε στην Novartis από τον ποταμό είναι αμύθητος και παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρία σε νομικό επίπεδο, θα επιβιώσει μιας και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι καταπληκτικά και με τα χρήματα που έχει συσσωρεύσει, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε αντιξοότητα.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες τόσο από την κεφαλαιοποίηση αγοράς όσο και από τις πωλήσεις. Η Novartis παράγει τα φάρμακα κλοζαπίνη (Clozaril), δικλοφενάκη (Voltaren), καρβαμαζεπίνη (Tegretol), βαλσαρτάνη (Diovan), μεζυλική ιματινίμπη (Gleevec/Glivec), κυκλοσπορίνη (Neoral/Sandimmun), λετροζόλη (Femara), τερβιναφίνη (Lamisil) και άλλα.
Το 1996, η Ciba-Geigy συγχωνεύθηκε με την Sandoz, ενώ τα φαρμακευτικά και αγροχημικά τμήματα και των δύο εταιρειών δημιούργησαν τη Novartis ως ανεξάρτητη οντότητα. Η Novartis είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Παρασκευαστών και Ενώσεων (IFPMA) και της Φαρμακευτικής Έρευνας και Κατασκευαστών της Αμερικής (PhRMA).
Αυτά τα δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά για την τεράστια σημασία που έχει η τοποθεσία στην επιλογή μιας επιχείρησης και μιας κατοικίας. Αν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι ευνοϊκά, μόνο θετικά πράγματα θα συμβαίνουν. Όμως θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στα ιπτάμενα άστρα, εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε πολλές άλλες παραμέτρους και τεχνικές.