Οι 24 ηλιακοί όροι είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Κινέζους για να διαιρέσει την ετήσια κίνηση του ήλιου σε 24 ίσα τμήματα. Κάθε τμήμα, γνωστό ως “jie qi” ή ηλιακός όρος, είναι ένας δείκτης των μεταβαλλόμενων εποχών και των φυσικών φαινομένων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό το σύστημα του χρόνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παραδοσιακών κινεζικών ημερολογίων και έπαιξε ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής των αγροτικών κοινωνιών.

Οι 24 ηλιακοί όροι προήλθαν από τις περιοχές του Κίτρινου Ποταμού στην Κίνα και διαμορφώθηκαν με βάση παρατηρήσεις των αλλαγών στις αστρονομικές χρονικές ακολουθίες, τη θερμοκρασία του αέρα, τις βροχοπτώσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα αυτό υιοθετήθηκε από πολλές εθνοτικές ομάδες και επηρέασε βαθιά τον τρόπο σκέψης και τον κώδικα συμπεριφοράς του κινεζικού λαού.

Οι ηλιακοί όροι είναι οι εξής: Αρχή της Άνοιξης, Νερό βροχής, Ξύπνημα εντόμων, Εαρινή ισημερία, Φρέσκο πράσινο, Βροχή κόκκων, Αρχή του Καλοκαιριού, Μικρότερη πληρότητα, Κόκκοι στο αυτί, Θερινό ηλιοστάσιο, Μικρότερη ζέστη, Μεγαλύτερη ζέστη, Αρχή του Φθινοπώρου, Τέλος της ζέστης, Λευκή δροσιά, Φθινοπωρινή ισημερία, Ψυχρή δροσιά, Πρώτος παγετός, Αρχή του Χειμώνα, Ελαφρύ χιόνι, Βαρύ χιόνι, Χειμερινό ηλιοστάσιο, Μικρότερο κρύο και Μεγαλύτερο κρύο.

Οι 24 Ηλιακοί Όροι έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της 11ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Συμπερασματικά, οι 24 Ηλιακοί Όροι αποτελούν σημαντικό μέρος του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής κληρονομιάς που έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής των αγροτικών κοινωνιών. Πρόκειται για ένα σύστημα χρόνου που ενσωματώνει παραδοσιακές γνώσεις και κοινωνικές πρακτικές και χρησιμεύει ως χρονικό πλαίσιο για τις γεωργικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή. Η αναγνώριση από την UNESCO εδραιώνει περαιτέρω την πολιτιστική σημασία του και τη σημασία της διατήρησής του.

24 εποχές

1. Η αρχή της άνοιξης:Li Chun 立春  Αυτή είναι η αρχή του σεληνιακού έτους – το Φεστιβάλ της Άνοιξης. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι θυσίαζαν στον θεό της άνοιξης αυτή την ημέρα για να προσευχηθούν για καλή σοδειά και περιουσία το επόμενο έτος.
2. Οι βροχές:- Yu Shui 雨水 Μετά την αρχή της άνοιξης, ο νοτιοανατολικός άνεμος αρχίζει να φυσάει και η βροχή αρχίζει να αυξάνεται. Οι Κινέζοι τείνουν να μπολιάζουν δέντρα αυτήν την ημέρα, καθώς η βροχή είναι καλή για τα δέντρα.
3. Το ξύπνημα των εντόμων: – Jing Zhi 驚蟄  Αυτή είναι η εποχή που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μόνο μετά από αυτή την ημέρα, οι αγρότες θα άρχιζαν να σπέρνουν σιτάρι και οι άνθρωποι θα έπαιρναν καπνιστό χόρτο αψιθιάς γύρω από τις τέσσερις γωνιές του σπιτιού τους για να διώξουν φίδια, έντομα, κουνούπια, αρουραίους και μυρωδιές μούχλας.
4. Ανοιξιάτικη  εισημερία: – Chun Fen 春分  Σήμερα, η άνοιξη έχει τελειώσει και το σιτάρι μεγαλώνει πιο γρήγορα. Οι αγρότες ενισχύουν τη διαχείριση του σιταριού και εφαρμόζουν λίπασμα.
5. Καθαρή Φωτεινότητα:- Qing Ming 清明 Κ Τα πάντα καθαρίζονται και γίνονται φωτεινά αυτήν την ημέρα, και οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ανοιξιάτικες εξόδους και σκουπίζουν τάφους και προσφέρουν θυσίες για να θυμηθούν τους προγόνους τους.
6. Grain Rain- Gu Yu 穀雨 Β: Αυτή είναι η τελευταία ηλιακή περίοδος της άνοιξης. Λόγω του όγκου της βροχής είναι καλή περίοδος για φύτευση. Οι άνθρωποι φυτεύουν σόργο, πεπόνια και φασόλια την ώρα της βροχής των σιτηρών.
7. Η αρχή του καλοκαιριού: – Li Xia 立夏  Είναι το σημείο καμπής μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού και τα φυτά που έχουν σπαρθεί την Άνοιξη έχουν μεγαλώσει όρθια.
8. Grain Full: – Xiao Man 小滿 Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι των καλοκαιρινών καλλιεργειών αρχίζουν να είναι γεμάτοι αλλά δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.
9. Σιτάρι στο στάχυ: – Mang Zhong 芒種 Οι καλοκαιρινές καλλιέργειες όπως το σιτάρι είναι έτοιμες για συγκομιδή, η καλοκαιρινή σπορά υποτίθεται ότι πρέπει να σπαρθούν φθινοπωρινές καλλιέργειες όπως το ρύζι. Έτσι είναι η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου.
10. Θερινό Ηλιοστάσιο –Xia Zhi 夏至   Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου σε όλα τα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου. Την ημέρα αυτή οι βόρειοι έτρωγαν χυλοπίτες και πολλοί νότιοι λάτρευαν τους προγόνους τους.
11. Ελαφριά ζέστη- Xiao Shu 小暑 : Η ελαφριά ζέστη σημαίνει ότι αρχίζει να ζεσταίνεται, αλλά οι πιο ζεστές μέρες δεν έχουν φτάσει ακόμα. Όλες οι καλλιέργειες έχουν εισέλθει στο στάδιο της έντονης ανάπτυξης και οι αγρότες πρέπει να ενισχύσουν τη διαχείριση του αγρού.
12. Μεγάλη ζέστη:- Da Shu 大暑 Στις περισσότερες περιοχές της Κίνας, είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου και οι καλλιέργειες αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό. Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι πίνουν ειδικό τσάι, βάζουν τζίντζερ στον ήλιο για να στεγνώσει, καίνε ένα είδος αρωματικού φυτού και πίνουν σούπα από πρόβειο κρέας για να διώξουν την υπερβολική ζέστη.
13. Η αρχή του φθινοπώρου:- Li Qiu 立秋   Είναι ο πρώτος ηλιακός όρος του φθινοπώρου, και παρόλο που κυριολεκτικά σημαίνει την αρχή του φθινοπώρου, το φαινόμενο «Τίγρης του φθινοπώρου (μετά τη ζέστη)» εξακολουθεί να εμφανίζεται. Αυτή είναι η εποχή της ωρίμανσης των φθινοπωρινών συγκομιδών.
14. Το Όριο Θερμότητας:- Chu Shu 處暑   Είναι ο ηλιακός όρος που αντιπροσωπεύει τη μετάβαση της θερμοκρασίας από ζεστό σε ψυχρό.
15. Λευκή Δροσιά:- Bai Lu 白露 Καθώς ο καιρός σταδιακά γίνεται δροσερός, δροσιά θα εμφανιστεί νωρίς το πρωί στο έδαφος και θα φεύγει. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι θα ένιωθαν την εμφανή πτώση της θερμοκρασίας και έτσι θα ήξεραν να προστατεύουν τις καλλιέργειες από τραυματισμούς λόγω παγετού.
16. Η Φθινοπωρινή Ισημερία:- Qiu Fen 秋分 Όπως και η Εαρινή Ισημερία, η μέρα και η νύχτα είναι εξίσου μεγάλη αυτή την ημέρα και είναι η ώρα για τους αγρότες να σπείρουν χειμερινό σιτάρι και χειμερινό ρύζι.
17. Κρύα δροσιά:Han Lu 寒露 Η δροσιά στο έδαφος είναι πιο κρύα από αυτή της Λευκής Δροσιάς και είναι πιθανό να γίνει παγωμένη δροσιά, γι’ αυτό ονομάζεται ψυχρή δροσιά. Αυτή είναι η μετάβαση του κλίματος από το δροσερό στο ψυχρό.
18. Frost’s Descent: – Shuang Jiang 霜降 “Frost’s Descent” σημαίνει ότι ο καιρός γίνεται πιο κρύος και ο παγετός αρχίζει να πέφτει. Όσο νωρίτερα έρθει ο πρώτος παγετός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που προκαλεί στις καλλιέργειες. Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν την υγεία τους.
19. Η αρχή του χειμώνα:Li Dong 立冬  Όλες οι φθινοπωρινές καλλιέργειες πρέπει να αποξηρανθούν και να αποθηκευτούν στην αποθήκη και τα ζώα έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη. Οι αγρότες να σπεύσουν να σπείρουν το χειμερινό σιτάρι. Το έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών θα πρέπει επίσης να τεθεί στην ημερήσια διάταξη.
20. Ελαφρύ χιόνι:- Xiao Xue 小雪 Η θερμοκρασία πέφτει, σταδιακά πέφτει κάτω από τους 0℃, αλλά η γη δεν έχει φτάσει ακόμη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχίζει να χιονίζει, το χιόνι δεν είναι μεγάλο. Ως εκ τούτου, αυτή η ώρα ονομάζεται ελαφρύ χιόνι.
21. Μεγάλο χιόνι – Da Xue 大雪 : Ο καιρός γίνεται πιο κρύος και είναι πιο πιθανό να πέσει χιόνι. Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό «Ένα έγκαιρο βαρύ χιόνι υπόσχεται καλή συγκομιδή», οπότε αν χιονίσει πολύ την εποχή του Μεγάλου Χιονιού, οι αγρότες θα είχαν καλή σοδειά αργότερα.
22. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο:- Dong Zhi 冬至 Οι αρχαίοι πίστευαν ότι από το Χειμερινό ηλιοστάσιο, η ενέργεια Yang του ουρανού και της γης άρχισε να δυναμώνει και να δυναμώνει, αντιπροσωπεύοντας την αρχή του επόμενου κύκλου. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι λατρεύουν θεούς και προγόνους αυτήν την ημέρα. Οι βόρειοι συνήθως έτρωγαν αλμυρά ζυμαρικά ενώ οι νότιοι κανονικά γλυκά ζυμαρικά.
23. Ελαφρύ κρύο – Xiao Han 小寒
24. Μεγάλο κρύο- Da Han 大寒 : Το ελαφρύ κρύο και το μεγάλο κρύο υποτίθεται ότι είναι οι πιο κρύες εποχές του χρόνου. Αν και είναι η χαλαρή εποχή για τη γεωργία, οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με την προετοιμασία για το Φεστιβάλ της Άνοιξης κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ηλιακών θητειών.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;