Το Φεστιβάλ με τα φαναράκια είναι ένα κινεζικό παραδοσιακό φεστιβάλ που γιορτάζεται τη δέκατη πέμπτη ημέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού κινεζικού ημερολογίου, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα των παραδοσιακών εορτασμών του κινεζικού νέου έτους και συνδέεται ευρέως με τη βασιλεία του αυτοκράτορα Μινγκ της δυναστείας Χαν, την εποχή που ο βουδισμός αναπτυσσόταν στην Κίνα. Ο αυτοκράτορας Μινγκ, υπέρμαχος του βουδισμού, παρατήρησε ότι οι βουδιστές μοναχοί άναβαν φανάρια στους ναούς τη δέκατη πέμπτη ημέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα. Ως αποτέλεσμα, διέταξε όλα τα νοικοκυριά, τους ναούς και το αυτοκρατορικό παλάτι να ανάβουν φανάρια εκείνο το βράδυ. Από εκεί και πέρα, εξελίχθηκε σε λαϊκό έθιμο.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής των φαναριών, τα παιδιά βγαίνουν τη νύχτα κρατώντας χάρτινα φανάρια και λύνουν γρίφους στα φανάρια. Στην αρχαιότητα, τα φανάρια ήταν αρκετά απλά και μόνο ο αυτοκράτορας και οι ευγενείς είχαν μεγάλα περίτεχνα φανάρια. Στη σύγχρονη εποχή, τα φανάρια έχουν στολιστεί με πολλά περίπλοκα σχέδια, όπως είναι φτιαγμένα σε σχήμα ζώων. Τα φανάρια μπορεί να συμβολίζουν ότι οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους τους προηγούμενους εαυτούς τους και αποκτούν καινούργιους, τους οποίους θα αποχωριστούν την επόμενη χρονιά. Τα φανάρια είναι σχεδόν πάντα κόκκινα για να συμβολίζουν την καλή τύχη.

Η γιορτή λειτουργεί ως ημέρα Uposatha στο κινεζικό ημερολόγιο. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου, το οποίο είναι μερικές φορές γνωστό και ως “Φεστιβάλ Φαναριών” σε περιοχές όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη. Τα φεστιβάλ φαναριών έχουν γίνει επίσης δημοφιλή στις δυτικές χώρες, όπως το Φεστιβάλ Νερού με Φανάρια που πραγματοποιείται σε πολλές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στο Λονδίνο, το Φεστιβάλ Μαγικών Φαναριών πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι σχετικά με την προέλευση του Φεστιβάλ Φανών. Ένας θρύλος αναφέρει ότι ήταν μια στιγμή λατρείας του Taiyi, του Θεού του Ουρανού στην αρχαιότητα. Ένας άλλος θρύλος συνδέει το Φεστιβάλ Φανών με τον Ταοϊσμό, με τον Τιανγκουάν, την ταοϊστική θεότητα που είναι υπεύθυνη για την καλή τύχη. Τα γενέθλιά του πέφτουν τη δέκατη πέμπτη ημέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα. Ένας άλλος θρύλος συνδέει τη Γιορτή των Φαναριών με έναν αρχαίο πολεμιστή ονόματι Λαν Μουν, ο οποίος ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά του τυραννικού βασιλιά στην αρχαία Κίνα. Ακόμη ένας άλλος κοινός θρύλος που ασχολείται με την προέλευση της Γιορτής των Φαναριών μιλάει για έναν όμορφο γερανό που κατέβηκε στη γη από τον ουρανό.

Συνολικά, το Φεστιβάλ Φανών είναι μια στιγμή που οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γιορτάζουν το τέλος των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους με φανάρια, αινίγματα και καλό φαγητό. Είναι η ώρα να αφήσουμε το παρελθόν και να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και καλή τύχη.

Open chat
1
Γειά σου και καλωσήρθες στο fengshui.gr. Πως μπορώ να βοηθήσω;